Nyårslekar 2019

Lekar till nyår kan vara kluriga. Det beror helt på om det är barn med, hur många man är, vilket typ av sällskap, känner alla varandra osv. Här nedan har vi lite tips och idéer på vilka lekar man kan ha och lite underlag att ladda ner som vi tror passar till alla olika typer av sällskap.

Länkar till tidigare blogginlägg

Gissa krydda – En jätte rolig lek som passar till många typer av sällskap. Även barn kan tycka att detta är roligt att lukta och smaka. Läs mer och ladda ner underlag här:
https://festligatips.com/2019/08/25/gissa-krydda/

Musikquiz – Passar alla typer av sällskap. Vårt mål är att det inte ska vara för svårt med musikquizet. Snarare åt andra hållet annars är det lätt att gästerna tycker att det blir tråkigt. Läs mer och ladda ner underlag här:
https://festligatips.com/2019/08/20/musikquiz/

Gissa dryck – En lek vi använt oss av många gånger. Det finns oändliga varianter man kan göra på denna. T.ex. har man barn med i sällskapet så kan man välja att bara prova olika smaker av kolsyrat vatten. Det har vi gjort en gång… svårare än vad man tror! Läs mer och ladda ner förslag här:
https://festligatips.com/2019/08/12/gissa-dryck/

Miniutmaningar – En lek vi haft ett nyår. Denna lek för gästerna röra lite på sig i två av utmaningarna och den är bra om det kanske är vissa i sällskapet som är lite begränsad med att delta. Lagen ska nämligen själv utse tävlande. Kräver lite förberedelse men lockar fram många skratt! Läs mer och ladda ner underlag här:
https://festligatips.com/2019/07/18/miniutmaningar/

För barnen

Lekpåsar – När man märker att barnen behöver lite underhållning eller lite hjälp för att kanske hålla sig vaken till 12 slaget så kan man ha olika överraskningspåsar som man ger. Antingen en gång i timmen eller vid behov. Läs mer och få tips om vad man kan ha i påsarna:
https://festligatips.com/2019/08/12/lekpasar/

Roliga burken – Låt barnen ha en egen aktivitetsburk med olika förslag på lekar eller olika typer av utmaningar dom ska göra under kvällen. Barnen älskar detta! Läs mer:
https://festligatips.com/2019/07/18/roliga-burken/

Kasta boll – Använd en kartong, gärna lite större. Gör några hål i varierande storlekar och sätt en viss poäng vid ett visst hål. Låt sedan barnen kasta bollar och försöka pricka hålen. Detta är något barnen kan roa sig själv med ett tag.

Papperspyssel – På internet kan man hitta olika typer av pyssel att skriva ut till barnen. Ex finn fem fel, labyrinter eller andra typer av gåtor och pussel. Ett annat alternativ är om man har någon tidning med sådana pyssel i så kan man använda sig av det.

För de vuxna

Förutom ovanstående tidigare blogginlägg så har vi även följande förslag:

Gissa vad vi säger – Att förstå sig på norrländska är inte så lätt. Längst ned i blogginlägget så kan man ladda ner underlag till en rolig tävling om att försöka ”översätta” norrländska. Klurigt och framkallar skratt!

Gissa stad – En klassiker som man lekt många gånger. Man ska helt enkelt gissa vilken stad man letar efter genom en förklaring med andra ord. Ett förslag till denna lek finns att ladda ner längst ned i blogginlägget.

Frågeslinga/Quiz om 2019 – Vi har gjort en frågeslinga och en quizvariant på frågor om 2019. Saker som inträffat under 2019 med olika frågor på det ämnet. Ladda ner (längst ned i inlägget) antingen quizet som går att göra vid ett bord eller frågeslingan.

Bokstavslek – Skriv ut ett antal bokstäver (eller har ni barn hemma så brukar det ibland finnas att få tag i på deras rum i olika former). Dela sedan upp bokstäverna i ex. tre olika högar. Lagen får sedan visst länge på sig att bilda ett så långt ord som möjligt med en hög i taget. Laget med längst ord vinner den ronden. Leken är alltså ett visst antal ronder som man väljer själv. Självklart ska lagen ha likadana bokstäver i högarna så det inte blir orättvist.

Vad finns i burken – Ordna en bunke med olika små föremål och täck över den med en handduk av något slag. Förslag att ha i bunken: Tärning, pusselbit, makaron, gem, sudd, hårsnodd, hårnål, leksaksbil, kork, kapsyl, tuggummi, halstablett osv. Varje lag får gå tillsammans med lekledaren till ett annat rum (så inte de andra lagen hör). Sedan får varje deltagare i laget 30 sekunder på sig, i tur och ordning, att känna i bunken. Lekledaren skriver upp allt som varje deltagare säger att dom känner i bunken. Laget som har gissat flest rätt vinner.

Hoppas vi har hjälp er lite grann med idéer och tips! Har ni frågor eller vill ha hjälp med specifika lekar så tveka inte att höra av er till oss (festligatips@gmail.com). Hoppas alla får ett gott nytt år!

Underlag att ladda ner

Har du inte möjlighet eller ork att skriva ut själv? Du kan alltid köpa vissa lekar utskriven och klar hem i brevlådan. Tryck här för att se aktuella priser.


2 reaktioner på ”Nyårslekar 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s