Kalastema – frostkalas

Frost är just nu högst aktuellt i och med den nya filmen. Men har den någonsin blivit opopulär efter den första filmen? Nej, inte direkt. Nyligen gjorde vi ett frostkalas för en 5-årig tjej och vi tänkte dela med oss av tips, idéer, inspiration och lekförslag till er.

Inbjudan och gästvänlighet

När man skriver ett inbjudningskort så tycker vi att det finns några saker som är viktiga att tänka på:
1. Tala om exakt hur länge kalaset pågår, inte bara en start tid.
2. Skriv om barnen ska klä ut sig eller inte, annars kan det bli förvirrande för gästerna.
3. Meddela om föräldrarna får/bör/ska stanna och vara med. Speciellt i yngre åldrar då det brukar vara lite olika vad barnen är bekväma med.

För att gästerna ska känna sig välkomna och få en känsla redan innan dom kommit in så gillar vi att presentera temat på kalaset redan på dörren. Då hittar gästerna lätt och dom får ett trevligt välkomnande.

Dukning och dekorering

Att ta vara på miljön och inte använda allt för många engångsartiklar är något vi strävar efter i största möjliga mån. Vi koncentrerade oss istället på att dekorera efter vinter, silver, frost, snöflingor m.m. Vilket gör att de mesta kan man återanvända igen eftersom färgerna är så pass neutrala.

På bordet valde vi att ha som ett snöberg/uppbyggnad i mitten. Vi lade helt enkelt några lådor under och täckte med lakan och gardin. Vi använde oss av lakan och billiga gardinen LILL från IKEA i hela rummet vilket gav en vintrig känsla. Sedan hade vi girlanger, swirls och pompoms i skimrande glans och silver.

Kalashattar/kronor

Till kalaset så gjorde vi prinsesskronor av en ljusblå tapet. Vi klippte ut dom eter en mall och satte sedan på en mörkare blå tapetbit som en ”kristall”. För att barnen skulle kunna ha dem på huvudet så satte vi ett gummiband runt. Dom blev väldigt hållbara och töjbara! Dessa kronor användes flitigt av både vuxna och barn och dom ser fortfarande fina ut efter tre dagar av kalas. Så dessa har vi sparat för att kunna använda igen vid ex. ett annat kalas. Annars är det en fin present som gästerna kan ta med sig hem också!

Lekförslag

”Sätta svansen på grisen” var ett önskemål som lek. Då gjorde vi helt enkelt en ”Sätta morotsnäsan på Olof” för att det skulle passa in i temat. Olof klippte vi ut från en stor vit kartong och målade dom delar som skulle målas. Det var inte speciellt pillrigt eller speciellt svårt. Moroten fäste vi med vanlig häftmassa. Väldigt uppskattad lek bland barnen!

Andra tips på lekar är ex. att låta barnen dekorera sina egna frostballonger. Ta fram lite papper, glitter, pennor, klistermärken m.m. och låt barnen gå lös. Ett annat alternativ är att låta barnen samarbeta genom att ex rädda renen Sven som har fastnat på ett isflak. Låt barnen bygga en egen bro en viss sträcka. Ramlar något barn ner så måste dom börja om.

Kalaset ska sedan såklart avslutas med en fiskdamm eller skattjakt. Har man en fiskedamm kan man göra den lite roligare genom att barnen får ”fel napp” som kan vara ex. Olofs näsa, Elsas prinsesskrona eller Kristoffers mössa. Det kommer garanterat relatera till skratt.

Barnen (och alla vuxna) var mycket nöjda med kalaset! Är det något ni undrar över eller något ni vill ha hjälp med så tveka inte att kommentera nedan eller maila oss. Har ni använt er av våra tips vid ett frost kalas så tagga gärna oss på sociala medier eller maila era bilder för vi älskar att se hur ni dekorerar och har era kalas!