Roliga jullekar

Just detta år behöver vi kanske lite extra roliga jullekar. Därför har vi satt ihop ett antal olika jullekar som gör att man får skratta lite extra! Material att ladda ner till lekarna finns längst ner i blogginlägget.

Tomtens ansikte

Den här leken tycker nog många barn är roliga då det innebär att göra ett roligt ansikte.

Det man behöver är

 • Kartong som man gör två hål i för händerna längst ned.
 • Penna
 • Häftmassa
 • Ut klippta delar så som – skägg, ögon, näsa, mössa m.m. Mall finns att skriva ut längst ned i inlägget.

Så här gör du

Rita en cirkel på kartongen som är själva huvudet. Sedan gäller det att försöka sätta tomtens ansikte på plats. Stoppa in händerna i hålet och sätt delarna på rätt ställe. Detta bidrar till många skratt då ansiktet garanterat inte kommer bli på plats. Väldigt enkel aktivitet som alla kan prova, stora som små.

Jullekshäfte

Vi har gjort ett häfte med jullekar som finns att köpa på imdetail.se (klicka här för att komma dit)

Detta innehåller häftet:

Ett kit med FEM kluringar/lekar!

– Julquiz med 8 frågor

– Vilken jullåt är det? Gissa med emojis

– Kasta om bokstäver och bilda julord

– Vilket år kom julfilmen ut? Dra rätt film till år

– Julbingo som räcker hela kvällen

– Facit

Lussebulle spelet

Den här leken kan man spela två stycken. Den är enkel att förbereda och kräver inte mycket. Mall till den här leken finns att ladda ner längst ned i blogginlägget.

Det man behöver är

 • Mallarna från längst ned eller om man ritar egna gubbar
 • Tejp eller häftmassa
 • En tärning
 • Vitt papper

Så här gör du

Klipp ut mallarna. Sätt ihop lussebullarna så dom blir på en lång rad av 12 lussebullar, tänk på att ha tre remsor med vitt på varje sida också så man kan dra i nått. Tejpa fast gubbarna på golvet eller på bordet med lussebullsremsan som går igenom deras munnar. Dom ska vara på det avståndet så att alla lussebullar ligger i mitten och sedan är det ett antal vita remsor på varje sida som går igenom figurerna. Turas om att slå tärningen och dra lussebullsremsan så många som tärningen visar. Den figur som har ätit upp alla lussebullar vinner (eller kortare variant så kan man välja antalet lussebullar som ska vara i mitten). Enkelt spel som alla klarar av och förstår!

Katt, klapp, kula eller luva

Det här är en lek där alla leker samtidigt. Man behöver fyra stycken lappar (mall finns att ladda ner längst ned) eller om man vill så kan man skriva/rita egna. Sedan behövs det en lekledare som leder leken.

Det man behöver är

 • Fyra stycken skyltar med antingen text eller bild.

Så här gör du

Lekledaren håller upp en av skyltarna som föreställer ett av föremålen, sedan ska resterande göra det som är uttalat. Den som är sist att göra det man ska, den åker ut.

Skyltarna:
Lussekatt – Här ska man låta som en katt
Julgranskula – Här ska man ställa sig upp och ha händerna ovanför huvudet så det formar en julkula.
Julklapp – Här ska man göra en klapp med händerna.
Tomteluva – Här ska man ta sig på magen och säga ho ho ho.

Denna lek garanterar massa skratt!

Bildlek för barn

Det här är den perfekta leken att göra med barnen medan man som förälder behöver stöka i köket eller man märker att barnen behöver någon aktivitet att göra. Leken kan ni ladda ner längst ned på sidan. Sätt gärna bilderna på en bit kartong för bättre hållbarhet (eller som vi gjorde, beställde dem så det blev magneter som kan sitta på kylskåpet).

Detta kan man göra med bilderna

 • Para in dom i former: Ta bilderna med en trekant, en fyrkant och en cirkel och be barnen sedan para ihop resten med rätt form.
 • Para in dom i kategorier: Magneterna är indelade i olika kategorier. Leksaker, julrelaterat, kalasrelaterat och former. Be barnen att sätta ihop dom i rätt kategori.
 • Tre i rad: Ta varsin sorts kategori: Ex en tar former och en tar julsaker – spela sedan tre i rad med hjälp av spelplanen som finns att ladda ner längst ned i blogginlägget.
 • Sagostund: Be barnen att hitta på en rolig saga med tre av korten som dom sedan ska berätta för dig. Antingen väljer du tre kort eller så väljer barnen tre kort själv.
 • Vad tänker jag på: Se om barnen kan lista ut vad du tänker på. Ex. säg först ”jag tänker på något fyrkantigt”. Då ska dom ta fram alla fyrkantiga saker. Säg sedan ex. ”något som har gult i sig”. Två av sakerna är gula så då kan dom ta bort två till. Säg sedan ex. ”barn kan leka med den”. Då finns det bara en sak kvar, klosslådan.

Klipp ut och pyssla

De figurer vi har med i lussebullsspelet finns även som pyssel set att ladda ner så kan man klippa och klistra en ren, en tomte och en lussebulle. Tänk på att kanske ha de färdiga figurerna utskriva också (eller en bild på dom) så man ser hur bitarna ska sitta ihop.

Hoppas ni hittade någon lek ni gillade och som ni kan använda på julafton (eller någon annan gång)! Glöm inte följa oss på instagram: festligatips för fler lektips!

Vi blir så glada att se när ni använder våra lekar så glöm inte att tagga oss i sociala medier: festligatips. Här nedan kommer alla mallar.

Mallar att ladda ner

Tomtens ansikte

Lussebulle spelet

Katt, klapp, kula eller luva

Bildlek för barn

Klipp ut och pyssla


En reaktion på ”Roliga jullekar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s