Tips på saker att göra själv till bröllopet

Vi gillar ju att göra så mycket som möjligt själv. Det gjorde vi när en av oss skulle gifta oss. Vi googlade, kollade tips och började pyssla! Vi fick äran att pyssla och presentera lite DIY tips på en bröllopsmässa nyligen och vi tänkte – varför inte göra ett blogginlägg och skriva ner alla tips vi har, samt dela några mallar vi använde.

Därför kommer här några små tips och trix och idéer på hur man kan göra vissa detaljer själva till ett bröllop.

Hur börjar man planera sitt bröllop och den röda tråden

Vart ska man då börja när man ska planera det grafiska till ett bröllop? Vi brukar alltid fundera ut den röda tråden. Vad vill vi att bröllopet ska ha för färg, form, material, stil osv. Som ska vara genomgående i allt. När man har kommit på det så kan man börja titta på vad man vill använda sig av för material. På ett bröllop vi gjorde exempelvis så var några saker genomgående – det var naturpapper, färgen lila och ett fint snöre som var återkommande hela tiden.

När vi gjorde materialet till presentationen till bröllopsmässan så valde vi att använda oss av en tapet som skulle vara återkommande genom allt samt ett monogram som vi tog fram. Ett monogram är ett namnskiffer, i detta fall bröllopsparets initialer.

Något som vi också alltid brukar försöka tänka på är återbruk, vad finns det som vi kan återanvända hemma istället för att köpa? Eller finns det saker på loppis vi kan få nytta av. Detta är bra för både plånboken och miljön.

Göra egna inbjudningskort till bröllopet

Vad brukar ett bröllop börja med? Jo, inbjudningskort. Vi tog fram en mall för att göra ett inbjudningskort av tapet. Väldigt enkel men den känns ändå lyxig på något sätt. Mallen till den här finns att ladda ner som pdf, gratis, längst ner i detta blogginlägg.

Till det här inbjudningskortet så behöver du: Ett papper som du väljer, två olika tapet (eller tjockare papper i valfria färger). Vi har även valt att använda ett monogram som stänger hela inbjudningskortet så gästen ser vem det kommer från så fort hen öppnar kuvertet.

Bröllopsrispåsar

Efter att inbjudningarna har kommit iväg och bröllopet är i gång så är det dags för att kanske kasta lite bröllopsris, kokos, eller vad man nu vill, utanför kyrkan. Till det kan det vara trevligt med några påsar. Här kommer ett tips på egen variant man kan göra. Vi har använt oss av matkassar för att göra dessa, ni vet pappkassarna man köper i affären när man ska handla. Perfekt pysselmaterial som vi använder mycket! Vi har även en mall till dessa också som finns att ladda ner gratis längst ner. Återigen så ser ni monogrammet här.

Tips till minglet på ett bröllop

Efter kyrkan så är det dags för mingel. Till minglet har vi två stycken toppen tips hur man kan göra det lite roligare och lite enklare för gästerna.

Glasmarkörer

Vi gjorde roliga glasmarkörer till champagneglasen. Det ska ju alltid skålas för brudparet under minglet. Och medan man väntar på att bröllopsparet ska anlända till festen så kan det vara roligt med någon aktivitet för att gästerna ska lära känna varandra bättre. Man brukar ofta kunna ha någon frågeslinga om bröllopsparet, mingelbingo eller något liknande. Vi har gjort det ännu lite roligare med glasmarkörer. På ena sidan av glasmarkören så finns monogrammet men på andra sidan så finns det citat eller fakta om bröllopsparet. Alla gäster har olika texter vilket blir roligt eftersom gästerna då har något att samtala om.

Snackshållare

Det andra tipset till minglet är dom här snackshållarna. Dom här har vi gjort av tapeten och är faktiskt något som vi återkommande själva använder på fester, middagar m.m. Väldigt enkla att göra! Oftast på ett mingel så brukar man ha något ätbart. Med dessa så blir det lättare för gästerna att bära runt på det man ska tugga på under minglet, istället för att gå och balansera med en servett eller liknande. Är det så att man inte ska ha något snacks som passar dessa så är dom toppen att ha till ex. godis till ev. barn eller om man ska ha någon vikning som dom passar till. Såhär gör du snackshållarna:

Tips till bröllopsmiddagen

När minglet är över så är det dags för middagen. Där har vi flera tips och dekorationer man kan göra själv.

Bordsskyltar

Det första gästerna behöver göra är att hitta sitt bord. Där har vi gjort tre varianter på bordsskyltar.

Den första varianten är väldigt enkel och utskriven på ett tjockare papper på datorn. Det finns i princip färdiga designer i internetbaserade programmet canva som man kan använda. Det som är bra om man gör en sådan här variant är att man kan skriva alla namn på personerna som ska sitta vid det bordet.

Den andra varianten är gjort av en gammal ram vi hittat på loppis. Vi har använt oss av glaset/plasten och tagit bort själva ramen. Här kan man antingen använda sig av vinyl eller skriva själv. Känner man att man inte är så duktig på att skriva förhand så kan man skriva ut texten man vill ha på ett papper från datorn, sedan lägger man den bakom och skriver sedan. Efter man skrivit så målar man eller sprayar man baksidan. Som fot för dessa har vi använt oss av vanlig lek lera (lufttorkad lera eller trolldeg) och format en hållare.

Den tredje varianten är en griffelkartong, vi har köpt våran på IKEA. Klippt till den i storleken vi ville ha och sedan skrivit på den. Till den här har vi använt ett vanligt gem som fot, väldigt enkelt och det funkar kanon bra!

Bordsplaceringskort

När man sedan har hittat sitt bord så är det dags att hitta till sin specifika stol. Där har vi gjort en variant som är stående och en som sitter ihop med bordshäftet. Den första, stående varianten, har vi gjort i två utföranden. Den ena är av griffelkartongen och den andra av papper och tapeten tillsammans med ett grönt blad. Mallen till den här varianten finns självklart att ladda ner längst ner i blogginlägget!

Bordshäfte

Den andra varianten av bordsplaceringskort är den som sitter tillsamman med bordshäftet eller menyn. På många bröllop hittar man ofta en meny eller ett häfte med fakta om gäster och andra roliga texter. Det kan vara ett perfekt ställe att presentera namnet på. Här har vi gjort en variant som vi satt ihop häftet med ett snöre och en träpärla. Återigen så hittar vi tapeten och monogrammet på detta för att behålla den röda tråden.

Lekar till bröllopsmiddagen

Till bordet och till ex. bordshäftet så brukar det alltid lekas massa lekar. Vi har tagit fram det ULTIMATA häftet för detta, där allt finns som man kan behöva. Häftet finns att få tag i som en pdf som kommer direkt till mailen. Den hittar du i vår webbshop imdetails.se och där kan du även läsa mer vad den innehåller. Klicka här för att komma dit eller på bilden nedan.

Första-hjälpen-kit

Det här är något som vi använde på bröllopet vi gjorde när en av oss skulle gifta sig. En rolig liten gåva att ge till sina gäster på ett bröllop. Antingen kan man lägga det vid bordet, en till varje gäst. Eller så kan man lägga dessa i en fin korg vid toaletterna.

Det här gulliga första hjälpen kitet innehåller massa roligt som kan vara bra att ha under och efter ett bröllop. I vårt har vi:

Plåster (till alla dansade fötter), tuggummi (som kan vara trevlig att ha efter maten), resorb och ipren/alvedon (till dagen efter). Vi har även fått tips om att novalucol (mot halsbränna) kan vara något att ha i.

Vi gjorde två varianter, en med tapeten – då vek vi vanliga påsar, och en med genomskinlig där man ser innehållet. Till båda hade vi klistermärken med en första hjälpen symbol. Vill ni använda vår variant av märke så finns den att ladda ner längst ner i blogginlägget.

Övriga dekorationer

Sist av allt vill vi tipsa om övriga dekorationer som är väldigt lätta att göra själv. Det vi gjorde till mässan var pompoms, pappersfjädrar och en vanlig vimpel av tapet.

För att lättare få en beskrivning hur du gör respektive, samt några fler dekorationer, så har vi länkat till några av våra tidigare blogginlägg som visar detta.

Ladda ner mallar

Här nere finns alla 4 mallar vi nämnt längre upp i blogginlägget. Alla är tillsammans i en pdf. Klicka här nere för att ladda ner det gratis.

Hoppas ni har fått massa inspiration, tips och idéer på saker ni kan göra själva till ert bröllop!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s