Hur planerar man en fest på bästa sätt?

Det finns såklart inget rakt och riktigt svar på den frågan. Men vi tänkte att vi kunde skriva lite om hur VI brukar tänka när vi ska planera en tillställning, så som en fest eller ett kalas.

1. Hur startar man?

Vi brukar alltid starta med att googla. Ska man ha fest. Googla ordet festteman. Ska man ha kalas, kolla efter inspirerande bilder. Ha ett tomt dokument bredvid dig eller en mapp på datorn där du sparar all inspiration, kanske länkar till bra hemsidor med goda recept osv. Samla samla samla.

Sedan när man gjort det så kan man gå tillbaka och ta bort det man inte behöver eller inte vill ha. Men att hitta, samla, få inspiration kan göra att man lätt får bort mycket stress och press på hur man tänker att man vill ha det. Ganska mycket kan fall på plats

2. Pinterest

När man väl efter brainstormingen och samlandet så brukar vi gå över till pinterest. Har man bestämt att man ska ha temafest ”Kasino” då söker man på det på pinterest och får genast massor av inspirerande bilder man kan spara och ha som grund till hur man själv vill ha det. Pinterest är bästa appen för all typ av inspiration enligt oss!

3. Checklistor

Alla gillar kanske inte checklistor. Men vid stora tillställningar så är det absolut ett hett tips från oss! Det hjälper oss att hålla ordning på allt. Vi brukar bland annat ha dessa listor:

  • Gästlista med kommer/kommer inte rutor att kryssa allt eftersom
  • Lekar/aktiviteter lista med idéer på lekar och vad man behöver till alla lekar och vad som måste förberedas
  • Lista med allt som det ska bjudas på (alla maträtter, kanske dryckes sorterna, snacks, tilltugg m.m)
  • Handlingslista mataffär
  • Handlingslista övrigt – typ pynt osv.

4. Tidsplan

Vill man ta steget ännu längre, om det är större event man ska ha. Gör en tidsplan. Det är alltid bra att planera upp när man behöver göra allt. Det kan vi även göra på mindre tillställningar som kalas också. Vet jag att jag ska göra mycket av dekorationerna själv, gör en tidsplan på vad du behöver göra varje kväll efter jobbet för att hinna. När behöver det handlas? När kan man förbereda viss mat/baka osv.

Är man en person som lätt kan bli uppjagad och stressad över kommande händelser så kan tidsplan vara extra bra, för då kommer man känna ett mer lugn när man har den biten under kontroll.

5. Budget

En budget behöver inte vara nitisk eller stenhårt följande. Men en liten budget som ger en fingervisning på vad det kan landa på kan vara ganska skönt. Man kan också summera efteråt också, så vet man till nästa gång ungefär vad kalaset gick på. Kan vara ganska bra fingervisning till framtiden.

6. Ta hjälp

Det här är nog det som vi (och säkert många andra) har svårast för. Man vill klara saker själv och tycker att det är svårt att be om hjälp. Men tänk inte så, ensam är inte stark, be mamma baka en av kakorna eller städa lokalen med dig dagen efter. Det är ingen som kommer tycka det är konstigt eller jobbigt. Många brukar tycka att det går så bra så att hjälpa till.

Det här kan också hjälpa väldigt mycket också för att motverka stress, för oftast så blir det lätt så att man blir stressad över hur man ska hinna med sig innan den stora dagen är där, och det ska ju vara roligt att anordna fest och kalas, inte jobbigt, eller hur? 🙂

Hoppas ni fick lite tips

Hoppas ni fick lite tips på hur man kan tänka när man ska planera en tillställning. Glöm inte följa oss på instagram (festligatips) för fler festligatips om du inte gör det redan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s