Tips på hur man tar hand om snittblommor

Att ta hand om snitt blommor kan vara riktigt klurigt! Vilken temp på vatten ska blommorna ha? Hur beskär man? Växt näring behövs det? Osv. Här nedan hittar ni svar på en del frågor som kanske underlättar när ni får fina snittblommor i present.

Näring

Det är väldigt bra att ge blommorna näring. Men det som är så bra är att man utmärkt kan göra egen näring att ge dom. Du blandar bara ihop 1/2 tesked socker och en tesked vinäger per liter vatten.

Bladen

Ta bort de blad som nuddar vattnet för annars blir det bakterier i vattnet fort. Finns det blad som ser ledsna ut så ta bort dom så slipper dom ta näring från resten av buketten det gäller även de blommor som börjar se ledsna ut.

Snittytan

Snitta stjälkarna snett så blommorna kan absorbera så mycket vatten som möjligt. Gör en ny snittyta efter några dagar.

Vattnet

Byt vatten var tredje/varannan dag oftare än så behövs inte. Vattnet ska ha en temp på 37 till 44 grader. Vissa blommor gillar kallare vatten ex. tulpaner. Men det är inget måste (lättare att ha i åtanke att ingen blomma vill ha för varmt). Det är också viktigt med en ren vas annars bildas det bakterier i vasen snabbare av smutsen som är i vasen redan.

Placering

Se till att placera vasen kallt om nätterna så står sig buketten längre. Sedan kan det vara bra att inte ställa buketten över ett element eller i direkt solljus.

Hårspray

Ett litet trick om man vill att blommorna ska stå längre är att spraya på undersidan av bladen och blommorna. Men detta rekommenderar vi inte att man gör jämt då hårspray har en dålig effekt på växthuseffekten. Utan detta kanske man kan göra om man göra vid undantagstillfällen. Det finns även ekologisk hårspray som är bättre.

Tips på blommor som håller länge

Här kommer några tips på snittblommor som står länge:

  • Flamingoblomman
  • Freesia
  • Ranunkel
  • Iris
  • Nejlika
  • Liljor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s