Lekar till valborg

Snart är det dags för valborg! Då kan det vara bra med lite tips på lekar för både vuxna och barn som passar utomhus. Allt material som man kan ladda ner hittar ni längst ner och glöm inte följa oss på instagram: festligatips så ni inte missar kommande inlägg!

Lektips för vuxna och barn

Fota och gissa föremål

Ta en mobiltelefon eller surfplatta. Gå sedan och fota något på riktigt nära håll. Sedan flytta kameran och fota på ganska nära håll och sedan ta ett foto på långt håll. De andra ska nu gissa vad det är för något – gissa dom rätt på första bilden får man 5 poäng, gissa man rätt på andra får man 3 poäng och sista bilden 1 poäng.

Varianter

Man kan antingen låta barnen springa iväg med en telefon och fota till er vuxna som sedan ska gissa (det brukar barnen tycka är roligt). Man kan också göra en variant med fler bilder så det finns fler steg och poäng. en variant kan också vara att man delar upp sig i två lag och sedan ska varje lag gå och fota en sak och sedan ska man gissa varandras bilder.

Vatten kedjan

Denna lek passar sig bara utomhus. Det man behöver är vatten och lika många muggar som man är personer. Sedan ska man dela in sig i två lag (om man vill tävla annars så kan man bara göra det för skoj skull).

Häll sedan vatten i en av muggarna. Man ska sedan transportera vattnet genom att hälla över det i dom andras muggar. Man får inte ta ett enda steg om man har vatten i sin mugg. utan då måste man stå still. När man kommer över mållinjen så är det vinnande laget dom som har mest vatten kvar. Vill man så kan man ha en behållare i mål som man ska hälla över vattnet i.

Under hökens vingar kom

Denna klassiker gillar väl alla, eller hur? Såhär gör man:

En person ska vara hök och stå i mitten av banan. Sedan ska alla andra stå på ena sidan en bit bort från personen. Personen i mitten ska ropa ”under hökens vingar kom” sedan ska de andra personerna fråga ”vilken färg”.

Personen i mitten ska nu välja ut en färg – och alla som har den färgen på sig i kläder och smycken får passera utan att bli tagen. Dom som inte har den färgen på sig får däremot försöka ta sig förbi höken utan att bli tagen då den får jaga. Blir man tagen så blir man själv hök. På slutet är det bara en kvar som vinner.

Lektips mest anpassade för barn

Sardinasken

Man kan även kalla denna lek för baklänges kurragömma. Leken går ut på att det är en som ska gömma sig och dom andra ska leta. Det gäller för den personen som gömmer sig att gömma sig på ett riktigt bra ställe för sedan när dom andra letar så ska personen som hittar inte ropa ”hittad” utan istället gömma sig med personen själv. Tillslut så har alla gömt sig utom en person.

Knuten

Denna lek lekte vi mycket på vår gympa när vi var liten! Den var så rolig, ibland var man hela klassen och ibland var man bara tre stycken antalet spelar ingen roll. Man måste bara vara mer än tre. Alla ska stå i en ring en bit ifrån varandra. Sedan ska alla blunda och gå in mot mitten och ta tag i någons hand. När alla sedan har hittat en hand så sitter man ihop som en knut. Då gäller det att knyta upp knuten genom att kliva över och krypa under osv. utan att släppa händerna. Tillslut står man i en ring. Är man många så kan man lyckas göra två ringar.

Uppdrag för barn

Barn älskar att göra uppdrag! Därför har vi satt ihop några uppdrag som man kan skriva ut och låta barnen göra. Den finns att ladda ner längst ned i blogginlägget. Det är allt från att hämta saker till att göra något med kroppen. Perfekt aktivitet när man ska vara ute en längre tid och vill ha lite tidsfördriv till barnen.

Lektips mest anpassade för vuxna och äldre barn

Frågeslinga till valborg

Vi har satt ihop en frågeslinga som passar till valborg. Den hittar ni i vår webbshop imdetail.se.

Klicka här för att komma dit: https://imdetails.se/lekar/frageslinga-till-valborg

”Härma sig själv” stafett

En rolig stafett som kräver att man tänker till. Det man behöver för att leka denna lek är en utsatt bana och något att ta tid med. Varje person ska sedan springa eller gå denna bana. Sedan ska man göra det en gång till och då ska man försöka göra det exakt lika länge som man gjorde det förra gången. Den personen som är närmast sin egen tid vinner.

Efter man har gjort det första gången så får man veta sin tid och sedan andra gången så ska man försöka härma sig själv. Man kan göra det lite svårare genom att låta alla köra sin första runda först och sedan efter alla gjort klart så ska man göra sin andra runda.

Toarulle race

Här behöver man: Antingen ett bord eller ex. altan att göra detta på, toarulle i lika antal som ska tävla. Något att ställa på toarullen. Många brukar köra med glas som är fylld med dryck upp till kanten (då blir det svårare). Men vill man att både barn och vuxna ska kunna vara med så kan man köra med något annat. ex. äpple.

Det man gör är att rullar ut papperet lika långt – men det ska sitta kvar på rullen. Sedan ställer man en sak på varje papper längst ut. Sedan kör man en klassisk – klara – färdiga gå – sedan gäller det för varje deltagare att rulla in toarullen tills saken har kommit fram till en själv. Har man ett glas fyllt med dryck så blir det extra klurigt, för då kan papperet går av om man gör det för fort för det skvätter ur glaset.

Om saken på papperet åker av så får man lägga tillbaka den och fortsätta rulla sedan.

Sverigeleken

Vad kan du om Sverige? Det passar väl perfekt med en lek med frågor om Sverige när vi firar valborg. Leken finns att ladda ner längst ned i blogginlägget. Skriv ut så folk får svara, säg frågorna högt eller skriv ut ett ex. och lägg i plastficka och använd whiteboard pennor så kan flera göra den av samma exemplar.

Balansera en boll

Till denna lek behöver man två längre pinnar – antingen om man har sly som man tagit ner eller ex. krattor, man behöver också en boll och något ställe som är utsatt som mål. Man gör leken två och två. Varje person ska hålla i två ändor av pinnarna, så man håller i samtidigt två pinnar som man har emellan sig.

Sedan gäller det att plocka upp bollen som ligger på marken, man får inte använda händerna utan det gäller att plocka den med pinnarna. Sedan ska man försöka balansera bollen på pinnarna utan att den nuddar marken eller någons händer till det utsatta målet. Tappar man bollen så får man plocka upp den och fortsätta. Det bästa målet är om man har ex. en hink eller liknande som man ska försöka träffa.

Ladda ner


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s