Tips på mingellekar – vad kan man göra under minglet?

Vad ska man göra under minglet? Vad ska man göra medan huvudpersonen själv anländer till festen? Vi frågade våra följare på instagram om tips och vi fick massor med svar som vi nu tänkte samla i ett blogginlägg. Varsågoda!

Mingellekar

Mingelbingo

Vi fick sååå många tips på att mingelbingo var det bästa och roligaste! Såhär går det till – Alla gäster får varsin bingobricka med ex. 25 rutor, 5×5. På bingobrickan fanns det massa påståenden som man sedan skulle hitta någon annan gäst som påståendet stämde in på. Ex på texter:

 • Född i månad maj
 • Jobbar som ekonom
 • Storlek 41 i skor
 • Bor i hyresrätt
 • Kör bil av märket volvo.

När man hittar någon som passar in på påståendet så skriver man dennes namn i rutan.

Varianter av mingelbingo

En variant på detta är att påståendet bara har en ägare – alltså att varje påstående är mer specifik så det finns bara ett svar, lite svårare men också roligt, för då måste man mingla ännu mer!

Vi fick också tips på en variant att en del av påståendena skulle vara att man skulle fota sig tillsammans med andra. Ex. fota dig tillsammans med någon som har samma färg på strumporna som du.

Frågeslinga

Ett annat tips var att ha en frågeslinga om huvudpersonen. Ex. om man ska ha en överraskningsfest för någon och man väntar att personen själv ska dyka upp så är det toppen att gå en lite tipsslinga om personen som fyller år.

Vi fick också tips på två andra varianter av frågeslingor:

 • En poängpromenad om dom som anordnar festen och om deltagarna. Hur många av gästerna arbetar som ekonomer. Eller hur många av gästerna har varit i fjällen med paret.
 • Mustasch frågeslinga. Man går en frågeslinga men istället för frågor så får man se kända personer med mustascher (fast bara munnen) sedan ska man gissa vilken känd person det är som det är på bilden.

Påhittad historia

Alla skriver en del i en påhittad historia om huvudpersonen. En gäst börjar och skriver en mening, nästa person får bara se sista ordet den tidigare gästen har skrivit och sedan skriver hen sin mening. Så fortsätter man så. Kan bli en väldigt rolig historia om personen festen är för, det roligaste är att huvudpersonen sedan har ett minne att spara!

Vem är jag?

En rolig lek att mingla med är att alla får en bild (eller text) med en känd person, som sitter på sin rygg. Sedan ska man lista ut vem man är genom att ställa frågor till de övriga gästerna. En regel brukar vara att man bara får ställe en fråga till varje gäst, så man på så vis minglar.

Denna variant kan man göra med djur också istället för kända personer.

Musikquiz

Vi fick in många tips om att en musikquiz kan passa till ett mingel. Varianter på det kan vara att ha musikquiz där låtarna spelas baklänges och så ska man gissa vilken låt det är.

Vi har också haft på någon fest låtar som passar in på huvudpersonen. Ex. gillar personen mat så har man frågor och låtar som handlar om mat.

Maffialeken

Detta är ett gammalt kortspel som vi själv lekte när vi var liten. Den går till såhär:

Det är ett rollspel där man har hjälp av en kortlek för att dela ut roller, man bör vara minst 6, sen kan man vara hur många som helst.

Alla i leken ska få ett kort och varje kort innebär en viss roll. Får man ett rött kort är man en hederlig bybo, men ett svart kort innebär att man blivit en hemsk maffia. Skulle man få en röd kung betyder det att man är byns läkare och en röd knekt innebär att man blivit byns spion.

Är man många kan man ha flera maffia, men är man bara 6 st så kan man ha en maffia.

När korten under all hemlighet är utdelade får man absolut inte visa någon annan vad man fick för kort. Nu börjar spelet! Spelledaren ber alla i staden att somna (alla deltagare blundar). Sedan ber spelledaren att maffia ska vakna upp. Maffian pekar på en person som dom vill ”döda”. Sedan blundar maffian igen. Sedan får läkaren vakna och peka på någon som hen vill rädda. Sedan får spionen vakna och peka på någon, spelledaren gör då tummen upp eller ner beroende på om den hen pekar på är maffia eller inte.

Efter omgången får hela staden vakna upp och lekledaren berättar vad som har hänt under natten, om någon blivit mördad eller så. Det är nu det gäller att staden ska försöka lista ut vem som är maffia, är alla eniga så röstar man ut någon. Men det gäller att vara försiktig för har man otur så röstar man ut spionen eller läkaren. Och för maffian så gäller det att ljuga så mycket hen bara kan för att vinna spelet mot övriga spelare. När man röstat ut någon (eller om man väljer att inte göra det) så gör man om igen, att man låter staden somna. Och så håller man på till antingen staden eller maffian har vunnit.

Andra små lektips

 • Dela in gästerna i små lag som sedan hade i uppgift att gå runt och göra vissa uppgifter så som mega jonga, kasta boll på måltavla osv.
 • Lägga ut saker som gästerna ska gissa vad det är för något.
 • Charader
 • Gör ett papper med frågor som gästerna ska svara på genom att fråga andra gäster.
 • Alla fick en fråga på ett papper och skulle sedan gå runt och samla så många JA som möjligt.

Övriga tips

Bordsplacering

Vi fick också in tips på hur man kan på ett bra sätt bordsplacera gästerna. Dels var det ett tips om att under glasen man fick under minglet så satt det lappar med bordsplaceringen/ eller lagindelningen.

Ett annat sätt att para ihop gästerna är att skriva disney och film par och sedan gäller det att hitta sin partner genom att ställa frågor som ex. har du en apa som heter abu? (Aladdin).

Ett annat sätt att para ihop är att klippa ihop kort från en kortlek och ge halvor till gästerna. Då gäller det att hitta sin bordsherre eller bordsdam som har andra halvan.

Övriga tips

 • Lägg fram en gästbok som gästerna kan skriva i.
 • Fotovägg/photobooth
 • Kluriga pussel och gåtor att lösa

Hoppas ni har fått massa bra tips på vad man kan göra vid ett mingel!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s