Lite ovanligare midsommarlekar

Alla har vi lekt dom! Penna i flaskan, kasta stövel, hoppa säck, balansera ett ägg, hamra ner en spik osv. Här nedan tänkte vi presentera kanske inte lika vanliga midsommarlekar (vad vet vi).

Dessa lekar är baserade på att sällskapet är indelat i två eller flera lag.

Leta, fota, hitta och vinn

Gästerna är uppdelad i lag låt dom sedan leta och hitta/ samla saker och fota olika objekt för att vinna tävlingen! Olika poäng för olika uppdrag (1 till 5 poäng). För att komma till blogginlägget och för att ladda ner vår mall till den leken tryck här.

Kex i pannan

En (eller alla) i laget får ett kex i pannan. Man ska sedan försöka få kexet till munnen utan att ta det med händerna. Tappar man det så får man börja om från början, i pannan alltså.

Gissa kändis/gissa film

Ta fram några klipp på youtube som du vill ha med. Antingen ska lagen gissa vilken kändis röst det är. Eller gissa vilken film klippet är, men såklart genom att bara höra, inte titta! Variationerna är oändliga på vad man vill att lagen ska gissa på. Det lag som vill lägga en gissning reser sig upp.

Akta strecket

Lägg ut något som får agera streck. En i laget ska sedan backa så långt hen vill för att komma så nära som möjligt. Men har man klivit över strecket så är man ute och den andra vinner. Är det fler än två lag så är det personen som är närmast som vinner. Vill man att alla i lagen ska tävla så gör bara om processen flera gånger med olika från varje lag som tävlar. Man kan om man vill leka detta mot en vägg också.

Spotta så långt du kan

Köp en godissort sedan ska lagen spotta den så långt som möjligt. Längst bort vinner. Med fördel så ska det inte vara en godis som är lätt att spotta. Exempel kan vara gelehallong, geleråttor, gelegrodor eller nått annat roligt.

Vända muggen

Denna lek kräver bara ett antal muggar. Vill man kan man ha dryck i muggen som ska drickas upp innan den vänds. Man är indelad i lag. Sedan har man en mugg var. Den första börjar med att försöka vända muggen genom att ställa den lite utanför bordskanten och sedan ”flippa” upp den i luften så den landar upp och ner. Man gör om försöken tills man lyckas. Sedan när den första personen lyckats så för nästa börja försöka. Sedan gör man det tills alla i laget har vänt upp och ner på muggen, det laget vinner!

Högsta mattornet

Ge varje lag ett paket spagetti (eller lika många spagetti strån) och ett antal marshmallows. Sedan ska lagen på begränsad tid bygga så högt torn som möjligt. Vill man kan man säkert byta ut spagettin och marschmallowsen till andra roliga matprodukter.

Skala potatisen

Finns flera varianter av denna man kan göra. Men det går ut på samma sak: Längsta ormen vinner!

En variant är att man lägger fram ett antal verktyg, ex. skruvmejsel, osthyvel. Sedan får lagen välja två verktyg var innan man berättar vad dom ska göra. Sedan får lagen varsin potatis och då ska dom göra längsta ”ormen” med hjälp av det dom tagit.

En annan variant är att man ger båda lagen samma sorters verktyg (såklart ingen potatisskalare) och sedan ska dom tävla.

En annan variant kan vara att dom får skala äpple istället för potatis.. Eller varför inte välja själv – potatis eller äpple.

En sista variant kan vara att köra helt utan verktyg och sedan ska lagen göra längsta skal ormen av en banan. Det kan bli mycket intressant men också kladdigt så ett tips kan vara att ha våtservetter beredd.

Nål i en höstack

Eller i detta fall gem i riset. Varje lag får en bunke med ris och i riset ligger det ett antal gem. En i laget ska ha på sig ögonbindel och utan att se ska hen hitta så många gem som möjligt på tid. ex. 30 sekunder. Sedan är det nästa person i lagets tur (om man vill). Flest gem hittade vinner. Vill man kan man ta andra föremål. Ex. knappar, gelebjörnar, nonstop.

Pirat stafett

Det du behöver är en tidning och en knapp till varje lag. Varje person i laget ska gå en stafett. Man ska nypa fast en tidning mellan låren och nypa fast knappen vid ena ögat. Tappar man någon av grejerna på vägen så får man börja om eller börja om där man tappar det beroende på hur man vill. En person i taget går stafett rundan, man lämnar över till nästa när man själv är klar. När alla i laget har gått rundan så vinner man.

Fler tips?

Har ni fler tips på roliga och udda midsommarlekar? Maila gärna eller kommentera inlägget så kan vi fylla på med fler förslag på lekar (festligatips@gmail.com).


En reaktion på ”Lite ovanligare midsommarlekar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s